Promocija znanosti

Dnevi komuniciranje znanosti

Arhiv

27. – 29. 11. 2017
Muzej novejše zgodovine (Cekinov grad), Celovška cesta 23, Ljubljana
Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

V želji po spodbujanju kakovostnega medijskega poročanja o znanosti v Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji prvič prirejamo Dneve komuniciranja znanosti. Tri-dnevni sklop dogodkov, posvečenih osveščanju o pomenu in pridobivanju veščin s področja komuniciranja znanosti bo potekal med 27. in 29. 11. 2017.

Dnevi komuniciranja znanosti izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti (KomZn), v okviru katerega od leta 2014 prirejamo srečanja z najbolj eminentnimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian. Leta 2015 smo povabili Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC. V letu 2016 pa smo gostili kolumnista časopisa the New York Times, Georga Johnsona.

Osrednja gostja bo prof. dr. Deborah Blum, direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT – Massachusetts Institute of Technology (Knight Science Journalism Program at MIT) in Pulitzerjeva nagrajenka.

 

Prof. dr. Deborah Blum

Prof. dr. Deborah Blum je ena najbolj priznanih ameriških novinark s področja poročanja o znanosti. Je angažirana kolumnistka in avtorica petih knjig, najodmevnejši med njimi sta: The Poisoner’s Handbook (2010) in Love at Goon Park (2002). Je nekdanja predsednica Ameriškega združenja piscev o znanosti (National Association of Science Writers) in članica vodstva Svetovne zveze piscev o znanosti (World Federation of Science Writers). Trenutno je članica upravnega odbora Sveta za napredek pisanja o znanosti (Council for the Advancement of Science Writing). Je ustanoviteljica in urednica revije Undark. Prof. dr. Blum je tudi sourednica knjige Vodič za pisanje o znanosti (Field Guide for Science Writers) in od leta 2015, kot omenjeno, direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT. V tej vlogi tudi prihaja v Ljubljano.

Kratek življenjepis

Program:

1. dan - ponedeljek, 27. 11. 2017
od 17.00 do 19.00 ure v Muzeju novejše zgodovine (Cekinov grad), Celovška cesta 23, Ljubljana

Dogodek na visoki ravni: pogovor s prof. dr. Deborah Blum, direktorico programa znanstvenega novinarstva na Massachusetts Institute of Technology in sprejem gostiteljev, Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS in Veleposlaništva ZDA
Tema:
Prepoznavnost znanosti in njena vloga v družbi, v medijih in pri odločevalcih.
Pogovor vodi: Ksenija Horvat, novinarka in voditeljica oddaje Intervju, RTV Slovenija.
Vabljeni: vodilni in najbolj vidni predstavnike slovenske znanstveno–raziskovalne skupnosti; rektorji univerz, direktorice in direktorji javnih raziskovalnih zavodov in druge vodilne predstavnice in predstavnike raziskovalnih organizacij. Udeležba na dogodku je mogoča z vabilom.
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.


2. dan - torek, 28. 11. 2017
od 10.00 do 12.00 ure v Kreativnem centru Poligon, Tobačna 5, Ljubljana.

Delavnica za urednike in novinarje s prof. dr. Deborah Blum, direktorico programa znanstvenega novinarstva na Massachusetts Institute of Technology
Tema:
znanstveno pisanje, medijsko pokrivanje znanosti, specifične novinarske veščine in znanja.
Vabljeni: uredniki in novinarji, ki v medijih pokrivajo znanost, študentje novinarstva (največ 40 udeležencev).
Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna.

od 15.00 do 17.00 ure v Kreativnem centru Poligon, Tobačna 5, Ljubljana.

Delavnica za raziskovalke in raziskovalce s prof. dr. Deborah Blum direktorico programa znanstvenega novinarstva na Massachusetts Institute of Technology
Tema
: komuniciranje znanosti in rezultatov raziskav.
Vabljeni: raziskovalke in raziskovalci ter predstavnice oz. predstavniki za odnose z javnostmi na raziskovalnih organizacijah (največ 70 udeležencev).
Delavnica, ki bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna.


3. dan - sreda, 29. 11. 2017
od 13.00 – 15.30 ure v Kreativnem centru Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

Delavnica z Igor E.Bergantom, novinarjem in vodeteljem oddaje Odmevi, RTV Slovenija
Tema: medijske veščine za raziskovalke in raziskovalce.
Vabljeni: raziskovalke in raziskovalci ter predstavnice oz. predstavniki za odnose z javnostmi na raziskovalnih organizacijah (največ 70 udeležencev).
Delavnica, ki bo potekala v slovenskem jeziku in je brezplačna.

 

Prijave:

Prijave sprejemamo na elektronski naslov tina.vuga@arrs.si do petka, 24. 11. 2017 do 14. ure.

Vljudno prosimo, da v elektronskem sporočilu s prijavo navedete, na kateri dogodek se prijavljate in zapišete kontaktne podatke (naziv, ime in priimek, RO, naslov elektronske pošte). Zaradi omejenega števila mest, bomo sprejemali prijave do zasedenosti mest.

 

Dnevi Komuniciranja znanosti ARRS 2017 so pripravljeni ob sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA.

 

 

Medijski pokrovitelj: