Novice, obvestila

Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) tokrat uspešen dr. Lev Vidmar

Raziskovalec dr. Lev Vidmar je četrti dobitnik projekta Evropskega raziskovalnega sveta za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2023) v Sloveniji.

Evropska komisija je objavila rezultate Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalne projekte za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2023). Med projekti je bil za financiranje izbran tudi projekt dr. Leva Vidmarja z naslovom z naslovom Boundary – »Boundaries of quantum chaos«, ki se bo izvajal na gostiteljski raziskovalni organizaciji Institutu »Jožef Stefan« v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Projekt je bil izbran za financiranje v okviru ERC panela za fiziko kondenzirane snovi.

Osrednja hipoteza Vidmarjevega projekta temelji na dveh premisah, in sicer, da se bližino faznega prehoda lahko zazna že v režimu, ki se zdi globoko v področju kaosa, ter da se ključne lastnosti faznega prehoda lahko opazi kot univerzalne lastnosti kvantne dinamike. Navedene premise omogočajo nov vpogled v razumevanje pogojev, kdaj bo zares prišlo do faznega prehoda in kdaj se ta pojavlja zgolj kot navidezna lastnost v majhnih kvantnih sistemih. Znanja na tem področju vodijo k izboljšavam na področju kvantnih simulatorjev in kvantnih računalnikov.

V imenu Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije dobitniku dr. Levu Vidmarju iskreno čestitamo.

Povezane informacije: